Sya’ban menguji,Ramadhan di nanti !

Alhamdulillah..masuk dah bulan sya’ban..

Khutbah minggu lepas di Masjid al-Iman,Hayy asyir,Kaherah menyentuh mengenai bulan Sya’ban yang di nanti.

Imam masjid ni memang terkenal dengan ketegasan bila bercakap dan terkenal dengan sifat tegas.Dia pantang kalau ada orang datang solat jumaat kemudian duduk di saf pertama lepas tu tak solat tahiyatul masjid.Menariknya dia akan berhenti berkthubah dan akan suruh solat sunat 2 rakaat ‘time’ tu juga.Mula-mula sampai di Mesir agak terkejut dengan budaya macamtu,bila dah lama-lama rasa macam nak buat di Malaysia pula.

Teringat hadith Nabi Muhammad S.A.W dari Jabir bin Abdullah r.a katanya: Ketika Nabi s.a.w. sedang berkhutbah pada hari Jumaat, datang seorang lelaki. Rasulullah s.a.w bertanya kepadanya: Adakah engkau telah mendirikan sembahyang Tahiyyatulmasjid, Wahai Polan! Orang itu menjawab: Belum! Rasulullah s.a.w bersabda: Bangun dan sembahyanglah! (Sahih Muslim)

Mesir ni banyak Praktikal dari Hadith Nabi berbanding Malaysia yang lebih terikut dengan adat dan budaya.

Wallahu’alam tapi apa yang penting tajuk khutbah minggu lepas sangat memberi kesan pada semua yang mendengar.

Masuk sahaja bulan sya’ban,Rasulullah akan berubah dari segi amal.Baginda banyak berpuasa malah baginda banyak beramal ibadah dengan ALLAH S.W.T.

Sehinggakan datang satu Hadith Diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud, Nasa’i,  Ibnu Majah, dari Ummu Salamah radhiallahu anha berkata: ”Aku tidak melihat Rasulullah sallahu’alaihi wa sallam berpuasa dua bulan secara berurutan kecuali beliau melanjutkan bulan Sya’ban dengan Ramadhan.”

Begitulah betapa Nabi Muhammad memperbanyakkan berpuasa dalam bulan sya’ban sebelum masuknya Ramadhan

Apa yang boleh kita ambil iktibar adalah amal Nabi Muhammad S.A.W itu sendiri dalam mendekatkan diri pada ALLAH S.W.T.

Jadi,untuk menanti bulan Ramadhan yang bakal menjelma (insyALLAH 24 hari lagi) kita perlu ada persediaan yang mendalam demi untuk kita sama-sama bersedia menghadapi Ramadhan yang akan tiba.

Suka untuk saya kongsikan apa yang cuba untuk saya lakukan pada bulan Sya’ban kali ni untuk tingkatkan amal dan dekatkan diri pada ALLAH S.W.T,mungkin kita boleh praktikal bersama.. ^_^ :-

1- Bacaan al-Quran sejuzuk setengah sehari (1 1/2juzuk)

2- Bersedekah sehari Nus (atau duit malaysia dalam 30sen)

3- Murojaah hafalan quran

4- Berpuasa Isnin dan Khamis juga berpuasa pada 13,14,15 sya’ban (Hadith Abu Mikmar menyampaikan kepada kami dari Abdul Warith, dari Abu At-Tayyah, dari Abu Uthman, dari Abu Hurairah ra. berkata (bahawa)kekasihku (Nabi saw) telah mewasiatkan kepadaku 3 perkara (iaitu) puasa 3 hari setiap bulan (13, 14 dan 15hb), 2 rakaat Dhuha dan Solat Witir sebelum aku tidur”. (Hadis Sahih No. 60 riwayat Imam Al-Bukhari). Di dalam Hadis-hadis Sahih riwayat Imam Al-Bukhari , tidak disebut secara khusus puasa sunat hari Nisfu Syaaban iaitu 14 atau 15hb Syaaban, namun disebut secara khusus berpuasa sunat pada 13, 14 dan 15hb setiap bulan yang mana termasuklah didalamnyaharipertengahan Syaaban (nisfu Syaaban)

5- Membaca 4buku Fikrah 

6- Banyakkan senyum (tingkatkan akhlak)

Banyak lagi perkara-perkara baik yang boleh kita amalkan pada bulan sya’ban ini dan kita praktiskan supaya Ramadhan akan datang kita di permudahkan urusan oleh ALLAH S.W.T.

Dan janganlah kita lupa berdoa agar amalan kita di terima ALLAH dan di sampaikan kita pada bulan Ramadhan kali ini,insyALLAH.

ALLAHumma balighna Ramadhan wa lailatul qadr..ameen..

Advertisements

One Response

  1. apakah 3 prkara yg ptut dielakkn ktika mlakukn ibadat puasa ? Msih boleh mnruskn puasa stlh muntah tnpa sgaja ?Haram brpuasa pda 30 Sya’ban sblum mnjelang ramadhan ?

apa pendapat anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: