Warkah cinta Ramadhan

 

Ya! Ramadhan kembali lagi..

 

Alhamdulillah,harini masuk hari ke 7 berpuasa.Saban hari menanti datangnya Ramadhan.Bagi yang beriman terasa kerinduan Ramadhan yang lepas.Bagi yang kufur,biasa-biasa sahaja.Buat kali ke 23 nya ALLAH berikan nikmat sampainya Ramadhan pada saya.Syukur Alhamdulillah.

Minggu lepas sebelum masuknya Ramadhan,seorang sahabat jurusan Qiraat pergi meninggalkan sahabat-sahabat yang lain akibat kemalangan,selang beberapa hari lagi nak masuk bulan Ramadhan.Ternyata ALLAH pilih Ramadhan kali ini untuk kita yang masih hidup ini.Syukurlah!

Seharian berpuasa di perantauan,jauh dari keluarga sedikit sebanyak membawa diri kepada sifat berpada-pada dari apa yang ada.Ramadhan di Mesir tak sama Ramadhan di Malaysia.Faham orang Mesir tak sama fahamnya orang di Malaysia.

Dari Abu Hurairah r.a berkata : Rasululullah S.A.W bersabda : Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan iman dan bersungguh-sungguh(Ikhlas),maka di ampuni dosa-dosanya yang telah lalu.
(Hadith riwayat Bukhari)

Ramadhan merupakan bulan ibadah dan bulan barakah.ALLAH janjikan lipat kali ganda ganjaranya bagi siapa yang mengerjakan amal ibadah.Petang harinya kita berpuasa malamnya pula kita beribadah.

Amat rugi jika Ramadhan yang mendatang ALLAH tidak mengampunkan dosa kita.Rugi sekali!

Masuk sahaja bulan Ramadhan,saya aturkan beberapa perkara.Selain berazam untuk mengkhatamkan al-Quran di pertengahan Ramadhan saya juga berazam untuk menghafal 1juzuk yang tidak pernah saya hafal sebelum ini dalam bulan Ramadhan.

Di Mesir,kami berpuasa hampir 15jam.Subuh 3.30pagi dan akan buka jam 6.55petang.Cabaran utama masuknya bulan Ramadhan adalah dengan keadaan cuacanya yang agak panas.Hampir 40 darjah celcius.Tapi kalau nak di bandingkan dengan perang badar,tak terbanding dugaannya.Berperang sambil berpuasa.

Ramadhan juga merupakan salah satu untuk seseorang itu berubah kepada yang baik kepada yang lebih baik.Sebelum ini baca al-Quran waktu magrib sahaja,tetapi masuk sahaja bulan Ramadhan setiap kali waktu solat kita cuba untuk habiskan satu juzuk.Menarik bukan?? Tapi momentum ini perlulah berterusan walaupun habis Ramadhan.Sebab itu saya katakan Ramadhan merupakan satu titik tolak seseorang itu mengubah hidupnya.

Teringat Ramadhan yang lepas.Saya di sibukkan dengan urusan ke Mesir.Kursus BTN,urusan KPT dan macam-macam.Tahun ini harapnya azam Ramadhan dapat di tunaikan.

Nak penuhkan manfaat Ramadhan kali ini,kita kena rasakan bahawa Ramadhan kali ini Ramadhan yang terakhir bagi kita.Siapa dapat jaminan bahawa dirinya akan bertemu Ramadhan tahun depan?? Teringat saya akan arwah sahabat saya sebelum ke Mesir (dalam waktu Ramadhan tahun lepas).Tahun lepas kami sama-sama dalam Ramadhan,tapi tahun ini tidak.Siapa sangka bahawa tahun lepas tahun terakhir bagi dia dalam bulan Ramadhan.Jadi berpuasa dan beribadahlah kalian dan kita semua semacam ini adalah Ramadhan yang terakhir untuk kita sembahkan pada ALLAH kelak.

Dari Abu Hurairah r.a berkata : Rasulullah S.A.W bersabda : Orang yang berpuasa mempunyai Dua kegembiraan,iaitu apabila berbuka puasa dan apabila menemui Tuhannya ia bergembira dengan ganjaran puasanya.(Hadith Riwayat Bukhari)

Sebagai umat islam yang sentiasa berpegang teguh dengan setiap yang di suruh ALLAH dan meninggalkan setiap yang di larang ALLAH,dengan kedatangan Ramadhan kita perlu rasa syukur dan rasa di pilih ALLAH untuk sama-sama mendekatkan diri pada ALLAH dalam bulan Ramadhan ini.

Banyakkanlah ibadah dalam bulan Ramadhan ini dan perbaikilah hubungan kita dengan ALLAH.Mintalah ampun banyak-banyak.

Banyakkan I’tikaf di Masjid-masjid dan bertahajudlah pada ALLAH sementara menunggu sahur.

Semoga amalan ibadah kita pada Ramadhan kali ini di terima ALLAH.

Warkah Ramadhan ini awalnya saya tujukan untuk diri saya sendiri dan seterusnya buat pembaca yang budiman.

cairo 1446 ( 26-07-2012)

Rasulullah s.a.w bersabda,"Barangsiapa memberi makan berbuka orang yang berpuasa,maka baginya seperti pahala orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurang walau sedikitpun" at-tirmizi  Gambar sebuah masjid di Tonto,Mesir yang menghidangkan makanan berbuka bagi semua pelajar bukan mesir,termasuk Malaysia,Thailand,dan Indonesia.  Sudah menjadi amalan orang arab mesir memberi makan orang yang berpuasa ketika berbuka.Beza dgn masjid lain,masjid ini mengkhaskan makanan berbuka itu pada pelajar-pelajar bukan Mesir.  Berlipat kali ganda ganjaran Allah berikan pada mereka yang memberi makan orang yang berpuasa.  Alhamdulillah,sempat 2 hari berbuka di Tonto dengan hidangan Ayam dan Daging.

Rasulullah s.a.w bersabda,”Barangsiapa memberi makan berbuka orang yang berpuasa,maka baginya seperti pahala orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurang walau sedikitpun” at-tirmizi
Gambar sebuah masjid di Tonto,Mesir yang menghidangkan makanan berbuka bagi semua pelajar bukan mesir,termasuk Malaysia,Thailand,dan Indonesia.
Sudah menjadi amalan orang arab mesir memberi makan orang yang berpuasa ketika berbuka.Beza dgn masjid lain,masjid ini mengkhaskan makanan berbuka itu pada pelajar-pelajar bukan Mesir.
Berlipat kali ganda ganjaran Allah berikan pada mereka yang memberi makan orang yang berpuasa.
Alhamdulillah,sempat 2 hari berbuka di Tonto dengan hidangan Ayam dan Daging.

Advertisements

2 Responses

  1. salam wbt,
    seperti biasa, sy pembaca setia blog ini.
    moga sentiasa sihat di sana.

apa pendapat anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: