Perginya Ummu Nidhal 1949 – 2013

Ummu Nidhal bersama anaknya yang syahid ketika jihad menentang Israel.

Ummu Nidhal bersama anaknya yang syahid dalam pertempuran dengan rejim Israel

Pagi semalam di kejutkan dengan berita kematian Ummu Nidhal (atau di kenali Khansa’ Palestin – di ambil sempena sohabiah pada zaman Nabi Muhammad saw)

Ummu Nidhal Tenat

Pada hari Jumaat (15 Mac 2013) Ummi mula tenat dan sesak,dan akhirnya menghembuskan nafasnya yang terakhir pada pagi sekitar 2.00pagi-3.00pagi(waktu malaysia 9.00pagi) 17 Mac 2013.

Ummi menderita atas penyakit yang bertahun lama di hadapi,iaitu mengalami masalah radang pada usus dan beberapa masalah pada hati.

Kata-kata Ummu Nidhal

Berita kematian Ummu Nidhal cukup  buat saya sedih dan semangat.Mana tidaknya terngiang-ngiang lagi kata-katanya di telinga saya..

“Wahai anakku, engkau terlahir dari rahimku, hal yang paling termahal yang aku miliki. Bukan hal yang mudah bagi seorang ibu mengorbankan hal yang paling mahal dalam hidupnya, tetapi tidak ada yang lebih mahal dari kemulian Islam, Al Aqsha dan juga Palestina…”

Dan juga pernah terdengar Ummu Nidhal mengatakan sekiranya dia punyai anak seramai 1000orang,semuanya akan di hantar jihad medan perang.

Ummu Nidhal lahir pada 24 Disember 1949 dan menghembuskan nafas terakhirnya ketika berumur 64tahun.

Jenazah Ummu Nidhal di usung oleh Perdana Menteri Palestin Ismail Haniyyah

Penghormatan di berikan oleh Perdana Menteri Palestin,Ismail Haniyyah mengusung jenazah Ummu Nidhal

Siapa Ummu Nidhal

Punyai 10 cahaya mata hasil perkahwinan dengan Fathi Ferhad (Juga syahid di medan perang) 6 daripadanya lelaki.3 daripada anaknya syahid di Medan perang dalam misi “istiyshadiah” ,dan selebihnya di kahabarkan menjadi tawanan Palestin.

Semangat dalam diri Ummu Nidhal membuatkan hati saya cukup tak sabar untuk berjumpa dengannya dalam misi-misi Aman Palestin ke Palestin akan datang sekiranya di beri peluang oleh Allah swt.

Akhirnya berita kesyahidan Ummu Nidhal kedengaran,belum sempat untuk bertemu.Hati rasa sedikit berbaur,samada gembira (kerana Allah bakal temukan keluarga mereka di Syurga) dan sedikit sedih sebab tidak di beri kesempatan untuk hidup dan bertemu dengan Ummu Nidhal.

 

Apa jihad Kita?

Bagi saya,Ummu Nidhal adalah role model kepada semua ibu-ibu yang ada di atas muka bumi ini.Berbekalkan semangat jihad dalam diri mendidik anak-anak untuk kenal erti jihad,kemudian membenarkan kesyahidan anak-anaknya.

Kita perlu ambil semangat Ummu Nidhal, dan tak perlu jihad di Palestin,

Jihad kita menuntut ilmu !

Jihad kita mencari nafkah untuk anak-anak !

Jihad kita menentang hawa nafsu !

dan banyak lagi jihad yang perlu kita lakukan !

 

Benarlah janji Allah

Allah berfirman :

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu hanyalah orang-orang yang percaya (beriman) kepada Allah dan Rasul-Nya, Kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjuang (berjihad) dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah. mereka Itulah orang-orang yang benar. ” al- Hujuraat ayat 15

“Sesungguhnya Allah membeli pada para mu’min diri mereka dan harta mereka dengan memberikan syurga bagi mereka.Mereka berperang di jalan Allah,sehingga mereka membunuh atau terbunuh… ” at – taubah (111)

Ummu Nidhal ketika sakit di Hospital sekitar bandar Gaza,Palestin

Ummu Nidhal ketika sedang sakit

Doa kita

Hari ini Allah temukan mereka satu keluarga di Syurga.

Mari kita sama-sama doakan agar kita termasuk dalam kalangan yang di sebut Allah “al-Muttaqin” dan “orang-orang yang berjihad pada jalan Allah”

Juga marilah kita mengambil semangat dari semangat Ummu Nidhal dalam kehidupan seharian kita.Juga didiklah anak-anak perempuan dan adik-adik perempuan kita menjadi seperti Ummu Nidhal.

Ya Allah ! Terimalah jasad Ummu Nidhal sebagai para syuhada dan tempatkan beliau dalam kalangan orang yang beriman.Jadikanlah bakal isteriku,bakal anak-anak perempuan ku,ibuku,adik-adik perempuanku,saudara-saudara perempuanku,akhwat-akhwat yang berada di atas jalan dakwah ini setabah dan sekuat Ummu Nidhal

WA

Sumber : غزة الأن dan Gaza alan web(Kewafatan Ummu Nidhal)

Advertisements

apa pendapat anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: