Ringkasan Wala’ dan Bara’

1_1078

 

MUQADDIMAH;

 

Konsep Wala’ dan Bara’ adalah melibatkan isu akidah dan tasawwur(sudut pandang) umat islam itu sendiri.Ianya melibatkan konsep ketauhidan kepada Allah SWT dalam memahami manhaj Islam dan ianya perlu bermula dari awal iaitu di tanam di peringkat rendah.

Sekiranya konsep Wala’ dan Bara’ ini tidak di praktikalkan,maka ianya susah untuk di rawat,seolah seorang muslim itu lari dari landasan kefahaman islam yang sebenar.

Wala’ itu : Cinta,Sayang atau Saling bantu membantu

Bara’ itu : Benci,Berlepas diri atau Lawan.

Ketiga eleman pengertian Wala’ dan Bara’ tadi menekan tiga aspek,iaitu aspek Hati,Perasan dan Tindakan.

 

 

 

CONTOH AYAT AL-QURAN;

Cuba kita lihat dan saksikan maksud yang tersirat dalam surah al-Fatihah;

 

Ada satu ayat dalam surah ini yang menegaskan tentang konsep Wala’ iaitu pada ayat ke-5 :

اياك نعبد واياك نستعين..

“Hanya kepada Engkaulah yang kami sembah dan Hanya kepada Engkau kami meminta pertolongan”

Ayat ini dengan jelasnya telah menunjukkan kepada kita ikrar sebenar kita kepada Allah SWT,dan menunjukkan reaksi dua hala iaitu (Kita menyembah dan Allah akan tolong) bermakna sesuai dengan konsep Wala’ itu sendiri iaitu cinta dan kasih kita kepada Allah SWT dan akhirnya Allah akan bantu.

Pada ayat 6 dan 7 dari surah al-Fatihah ini.Menunjukkan bahawa Allah memecahkan umat ini kepada dua golongan,iaitu mereka yang muslim dan mereka yang kafir.Allah menunjukkan jalan yang lurus bagi umat islam yang mu’min dan seterusnya Allah membinasakan mereka-mereka yang menolak ajaran islam.

Dua golongan ini boleh di kelaskan kepada mereka yang masih kekal dalam fitrah iaitu muslim dan mereka yang keluar dari fitrah islam iaitu kafir.

 

 

DALIL WALA’ DAN BARA’

 

 • Surah Muhammad ayat 19:

“Maka ketahuilah bahwa sesungguhnya tidak ada Tuhan (yang layak di sembah) selain Allah dan mohonlah ampunan bagi dosamu dan bagi (dosa) orang-orang mukmin, laki-laki dan perempuan. Dan Allah mengetahui tempat kamu berusaha dan tempat kamu tinggal.”

 •  Surah al-Mai’dah ayat 55-56:

”Sesungguhnya penolong kalian hanyalah Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat dan menunaikan zakat, serta tunduk (kepada Allah). Barang siapa menjadikan Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman sebagai penolongnya, sesungguhnya pengikut (agama) Allah itulah yang pasti menang.”

 •  Surah al-Mumtahanah ayat Pertama:

“Wahai orang-orang yang beriman,janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuhmu menjadikan teman rapat,dengan cara kamu sampaikan kepada mereka(berita-berita orang mu’min) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka,sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (islam)…”

 •  Surah at-Taubah ayat 71:

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma’ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan shalat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”

 •  Surah an-Nisa’ ayat 38-39:

“Khabarkanlah kepada orang-orang munafik bahwa mereka akan mendapat seksaan yang pedih, (iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong (memberi wala’ kepadanya) dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah”

 •  Surah al-Imran ayat 28:

“Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, niscaya lepaslah ia dari pertolongan Allah”

 

 

 

HUKUM WALA’ DAN BARA’ :

Berdasarkan dari dalil-dalil yang di lampirkan terdapat beberapa hukum yang boleh di keluarkan berdasarkan firman-firman Allah yang jelas.Antaranya adalah :

 • Umat islam perlu Wala’ iaitu meminta bantuan/percaya/sayang dan cinta kepada umat islam sendiri.Wala’ umat islam mestilah kepada umat islam sendiri.Biarpun kita berlainan parti atau berlainan jemaah dan sebagainya.Cinta dan sayang hanya kepada umat islam dan setiap kesimpulan yang di buat adalah berasaskan kepada Wala’ terhadap umat islam.

 

 • Konsep Bara’ iaitu berlepas diri/menjauhkan/benci/lawan adalah tertakluk hanya kepada orang Kafir dan kita hanya menolak dan membenci mereka atas dasar kekufuran mereka terhadap Allah SWT.Kita tidak boleh sama sekali meletakkan Wala’ kita terhadap orang kafir(Non-Muslim)

Dua hukum di keluarkan dari dalil yang di sebutkan di atas yang di gunapakai dalam konsep Wala’ dan Bara’

 

 

BEBERAPA KISAH SAHABAT;

 • Abu Ubaidah al-Jarrah R.A:

Beliau sanggup membunuh ayahnya sendiri dalam perang badar.Hubungan dan Wala’ beliau kepada Allah dan ar-Rasul memadamkan memori pertalian darah beliau dengan ayanya.

 

 • Ka’ab ibn Malik R.A:

Selepas di pulau oleh Rasulullah dan semua penduduk Madinah ketika itu akibat tidak menyertai perang Tabuk bersama Rasulullah SAW hatta salam beliau juga tidak di jawab,beliau kemudiannya mendapat tawaran daripada Raja Ghassan yang mengajak Ka’ab ibn Malik menyertai beliau dan memenuhi permintaa beliau.

Lalu beliau berkata ‘Dan ini juga merupakan mala petaka’

 

 • Kisah Abu Bakar  R.A dan anaknya:

Dalam hadith yang dicatat oleh Ibn Abi Syaibah, anaknya, Abdurrahman bin Abu Bakar, mengingatkannya tentang suatu kejadian dalam perang Uhud. Anaknya berkata “Ya ayah, aku melihatmu dalam perang Uhud ketika kau berdiri bersama orang-orang beriman, dan aku berharap dapat dengan mudah membunuhmu, tapi ketika aku berpikir dan mengingat bahwa kau adalah ayahku, maka aku menjauh.”

Abu Bakar R.A. menjawab “Wahai putraku, itulah dirimu, tapi inilah diriku. Andaikan aku melihatmu pada hari itu, maka aku tidak akan berpaling dan aku tak akan berpikir bahwa kau adalah anakku, karena pada saat itu kau dalam keadaan kafir dan kau berpihak pada orang-orang kafir, dan kau menjadi rintangan bagi din yang dibawa oleh Muhammad S.A.W., maka aku akan memisahkan kepalamu dari tubuhmu dan membunuhmu.”

 

 

KESIMPULAN;

Wala’ dan Bara’ adalah natijah daripada kefahaman  kita tentang islam dan kesaksian kita kepada Allah SWT.Juga di letakkan sebagai ketauhidan kita kepada Allah SWT.

Hukum Wala’ dan Bara’ perlu di fahami agar kita tidak sama-sama termakan dengan hasutan dan tipu helah musuh islam.

Akibat dari terlena dan tertidur akhirnya kita meletakkan musuh islam sebagai ‘murabbi’ kita dan Allah telah menetapkan Azab yang pedih bagi mereka yang mengambil orang kafir itu sebagai sahabat mereka.

Bukan itu sahaja,malah jika umat islam hari ini meletakkan Wala’ pada orang kafir maka umat islam akan berpecah dan saling berkelahi dalam menentukan keputusan akibat daripada di perdaya sang musuh Allah.

Ini menandakan bahawa umat islam yang Wala’ kepada orang kafir atau musuh Allah akan di caturkan kepimpinannya walaupun umat islam memegang kedudukan yang tertinggi dalam organisasi,dan menunjukkan bahawa umat islam itu di kuasai oleh orang bukan islam.

Sejarah banyak menceritakan dan memberikan kita pengajaran akibat dari Wala’ umat islam itu kepada musuh Allah.Semoga kita mendapat manfaat dan pengajaran agar meletakkan Wala’ kita hanya pada umat islam sahaja.
Wallahua’lam.

Advertisements

One Response

apa pendapat anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: